Gezondheid video’s

8 gezondheidsprincipes

Bekijk de volgende korte video’s
om te weten wat u zelf kunt doen
voor een optimale gezondheid!

Voeding gerelateerde ziektes komen steeds vaker voor: van glutenintolerantie tot melkallergie, van diabetes tot aderverkalking. We weten allemaal dat voeding onze gezondheid beïnvloedt. Ons lichaam wordt opgebouwd en afgebroken door wat wij naar binnen werken. Maar wat is precies gezonde voeding? De simpele basisprincipes, en meer, vind je hier.

Het originele dieet bestond uit fruit, groenten, granen, en noten. lees verder

Pas na de zondvloed werd de optie van vlees als voeding gegeven. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat het originele dieet nog steeds het meest gezonde dieet is. Door voedsel te eten in de meest natuurlijke staat, ongeraffineerd en zonder toevoegingen, kan ziekte worden voorkomen en in sommige gevallen zelfs worden teruggedraaid.

Eet met plezier. Een gerecht moet er zowel goed uitzien als ook smaakvol zijn. Ons dieet moet elke dag uit een variatie van verschillende voedingsmiddelen bestaan. Door het combineren van verschillende soorten voedsel kunnen we er verzekerd van zijn dat we alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgen die nodig zijn voor onze gezondheid.

Eiwitten kunnen uit vele andere voedselbronnen verkregen worden in plaats van vlees. Erwten en bonen zijn zeer goede bronnen, zeker als ze samen met een volkoren graan gegeten worden zoals bruine rijst, volkoren tarwe, havermout of maïs. Ook noten zijn rijk aan eiwitten, maar deze moeten in kleinere hoeveelheden gegeten worden vanwege hun hoog gehalte aan vetten. Zelfs groenten, zoals broccoli en aardappelen, bevatten eiwitten en bevatten daarnaast veel vitaminen en mineralen. Er bestaan veel mythes over eiwitbehoefte. De meeste mensen consumeren veel meer eiwitten dan ze nodig hebben. Dit kan de nieren overbelasten en nierziektes veroorzaken.

Koolhydraten zijn een belangrijke bron voor energie. Het is echter beter om het gebruik van simpele koolhydraten (suiker), die te vinden zijn in de meeste nagerechten, snoep, frisdranken en zoete ontbijtgranen, te beperken. Complexe koolhydraten zijn veel beter voor ons. Goede bronnen daarvoor zijn aardappelen, bruine rijst, volkoren brood en volkoren ontbijtgranen.

Beperk de hoeveelheid vetten in het dieet. Reuzel (varkensvet), gehard vet, boter, vis, vlees, gevogelte, margarine, gefrituurd eten, room, mayonaise en kaas bevatten ongezonde hoeveelheden verzadigde vetten. Plantaardige vetbronnen, zoals avocado’s, olijven, zaden en noten met mate genuttigd, zijn gezonder. Indien zuivelproducten worden gebruikt is het beter te kiezen voor de vetvrije varianten.

Vezels zijn als bezems in ons lichaam die ons verteringssysteem schoon houden zodat deze goed kan functioneren. Voedsel met veel vezels zijn verse vruchten, groenten, noten, en volkoren granen. Vlees, zuivelproducten en geraffineerd voedsel bevatten geen vezels en hebben de neiging om verstopping te veroorzaken in het verteringssysteem. Dit kan weer leiden tot ziekte. Onderzoek heeft aangetoond dat een dieet met veel vezels het risico op het krijgen van verschillende soorten kanker vermindert.

Natrium (zout) zit verstopt in veel voedingsmiddelen zoals vleesproducten, augurken, voedsel uit blik en pakjes, gebak met bakpoeder of baksoda en zelfs veel soorten ontbijtgranen. Dit veroorzaakt hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Wees alert op natrium en probeer het gebruik ervan in uw dieet te verminderen.

Wat kan ik dan eten? Een gebalanceerd vegetarisch dieet is het beste. We zouden elke dag moeten kunnen genieten van een ruime portie aan fruit en groenten. Eet volkoren graanproducten- deze bevatten nog alle vezels, vitaminen en mineralen die anders bij het raffineerproces verloren gaan.

Het eten van voedsel met vezels voorkomt ook overeten en zwaarlijvigheid, omdat ze eerder een vol gevoel geven. Gebruik ook peulvruchten en noten in het dieet.

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag! Een goed ontbijt moet meer calorieën bevatten dan de middag- of avondmaaltijd. Kies voor voedsel wat veel eiwitten en complexe koolhydraten bevat. Vergeet het fruit niet! Probeer een stevige lunch te eten en een lichte avondmaaltijd. Dit zal u energie geven gedurende de dag en een betere slaap gedurende de nacht.

Voor een gezond lichaam en voor levenskracht, eet u met mate van een variatie aan goede voeding in de meest natuurlijke vorm. Geniet van uw voedsel!

Bron: completer is beter

Fitness, of groepssport, powerwalking of groepsaerobic? Om ons aan het bewegen te krijgen, zijn er heel wat verschillende trainingen en sporten waar je uit kan kiezen. We zijn er ons bewust van dat we moeten bewegen en één ding is zeker! Bewegen is gezond. Wij zijn gemaakt om te bewegen. Welke manieren van bewegen zijn het beste? lees verder

Uw lichaam is een wonderbaarlijke machine. Door uw lichaam aan het werk te zetten, krijgt u meer fysieke kracht en bevordert u uw weerstand tegen ziekte. Beweging geeft u tevens een positieve kijk op het leven!

Beweging:

 • Stabiliseert het gewicht – uw metabolisme verhoogt door beweging wat als gevolg heeft dat er meer calorieën worden verbrand …  en dat een paar uur lang!
 • Verhoogt de longcapaciteit en verbetert de zuurstoftoevoer.
 • Verbetert de bloeddruk, de bloedcirculatie en maakt uw hart sterker.
 • Verlaagt uw cholesterolgehalte en verbetert de circulatie van het bloed. Het kan zelfs arteriosclerose helpen terugdraaien!
 • Vermindert stress, spanning en depressie.
 • Verbetert de slaap op een natuurlijke manier – zonder de bijwerkingen van een slaappil.
 • Bevordert de werking van het lichaam om afvalstoffen kwijt te raken.
 • Verbetert het metabolisme – helpt om diabetes te voorkomen en te behandelen.
 • Versterkt de botten en gaat osteoporose tegen.
 • Vermeerdert de fysieke kracht van de spieren – wanneer deze niet op regelmatige basis worden gebruikt worden ze zwak en slap.
 • Verbetert uw postuur en vermindert rugproblemen.
 • Voorkomt kanker.

Wat voor soort beweging is het beste?

Wandelen is de ideale manier van bewegen. Andere goede activiteiten zijn zwemmen, fietsen, tuinieren en klusjes in de tuin opknappen.

Een van de voordelen om buiten te bewegen is dat er minstens drie van de gezondheidsprincipes worden gecombineerd: zonlicht, frisse lucht en beweging. Een dagelijks bewegingsprogramma van minstens 30 tot 40 minuten is het beste. Het belangrijkste hierbij is dat u er van geniet en dat u het regelmatig doet.

Voorzorgsmaatregelen bij het bewegen:

 1. Begin langzaam en bouw het geleidelijk op.
 2. Het is beter om voor een maaltijd te bewegen dan vlak erna.
 3. Neem de tijd om een warming-up en een cooling-down te doen.
 4. Stop met uw bewegingsoefeningen en consulteer uw arts indien u de volgende symptomen heeft:

a) pijn in de borst, tanden, kaak, nek of armen.

b) moeite met ademhalen.

c) duizeligheid of flauwvallen.

d) een onregelmatig hartritme die aanhoudt gedurende de bewegingsoefening en daarna.

e) ongemak of het opzwellen van gewrichten

f) overmatige vermoeidheid

g) onverklaarbaar gewichtsverlies

h) terugkomende misselijkheid en braakneigingen na de bewegingsoefeningen.

Een gebalanceerd en goed gepland bewegingsprogramma is een van de slimste investeringen die u kunt maken. Kies een activiteit waar u van geniet, plan een vast tijdstip iedere dag en houd u daaraan. Heb plezier en voel u elke dag steeds beter!

Bron: completer is beter

 

Wie dacht dat werken aan je gezondheid zo simpel kan zijn als het drinken van water. Velen van ons weten wel dat het goed is om water te drinken maar toch doen we het over het algemeen te weinig. Om toch weer aangemoedigd te worden, zetten we op een rijtje waarom water drinken goed voor ons is. Daarnaast laten we zien hoe water ook op andere manieren de gezondheid kan bevorderen.

Lees meer over wisseldouches voor immuunversterker en meer op completerisbeter.nl 

Zonlicht

Zonlicht: het is er elke dag, zonder dat we er bij stilstaan. Pas als het er niet of minder is, zoals in de winter, missen we het en kunnen we zelfs depressieve gevoelens krijgen. Blijkbaar hebben we het nodig. Waarom is zonlicht zo belangrijk voor ons? En hoe kunnen we optimaal van het zonlicht genieten?

Lees meer over Zonlicht op completerisbeter

 

De mens leeft langer dan ooit en toch voelen velen zich steeds minder tevreden. In de snelle maatschappij van tegenwoordig voelen mensen zich vaak zo gestrest en onder druk gezet, zo vol van pijn, teleurstelling en hopeloosheid dat ze bereid zijn hun gezondheid en zelfs hun leven te riskeren voor alles wat maar een beetje verlichting kan bieden.

Emotionele stress kan lichamelijke ziektes veroorzaken. Moedeloosheid, verbittering en boosheid putten uw lichaam uit en verzwakken het immuunsysteem. God heeft beloofd om deze lasten te verlichten als we ze naar Hem toe brengen. “Werp uw zorg op de HEERE, en Híj zal u onderhouden.” Psalm 55:23

Inademen, uitademen, inademen, uitademen. Het gaat eigenlijk vanzelf. Het is heerlijk om in de frisse buitenlucht eens diep adem te halen, je wordt er wakker van. Wat ademen we eigenlijk in? Is niet alle lucht hetzelfde? Hoe zorg je ervoor dat je lucht inademt waar je longen van houden en die je lichaam goed doet?

Lees meer over frisse lucht op completerisbeter

Rusten, slapen, onthaasten, vakantie: we lijken er tegenwoordig haast geen tijd meer voor te hebben. Toch weten we maar al te goed dat rust goed is voor ons. Hoe voelt het ook al weer om écht goed uitgerust te zijn? Hoe vind je tijd om te rusten? En waar is het eigenlijk allemaal goed voor?

Lees meer over rust op completerisbeter

Overal waar te voor staat is niet goed, behalve tevreden’ – je hoort het je oma nog zeggen. Zoals in veel oma-wijsheden, zit hier natuurlijk een kern van waarheid in. Maar hoeveel is te veel, en wat is met mate? Matigheid betekent ook het vermijden van schadelijke dingen. Wie stelt zichzelf nou vrijwillig en bewust bloot aan iets wat schadelijk is? En wat is nou eigenlijk schadelijk voor je welzijn?

Lees meer over matigheid op completerisbeter